Intemeierea principatelor
Dupa ce romanii si-au retras ostile din Dacia, si din amestecul dacilor si romanilor s-a nascut aici poporul roman, timp de o mie de ani aproape, au navalit in Dacia fel de fel de neamuri, unele mai salbatice decat altele.
Cea mai mare parte din aceste neamuri barbare au trecut numai prin tarile noastre, pustiind totul in calea lor si in urma, unele s-au intors inapoi, iar altele s-au pierdut intre alte popoare, asa ca nu le-a ramas decat numele.
Numai slavii, bulgarii si ungurii s-au asezat in tarile din apropierea noastra si au ramas si pana azi ca popoare de sine statatoare.
In tot timpul navalirii barbarilor, romanii au stat retrasi in munti. Acum, nemaiavand ostire romana ca sa se apere de dusmani, ei au intemeiat aici niste tarisoare mici, alegandu-si cate un conducator de care ascultau si care era si capitanul lor in razboi.
Acesti conducatori se numeau pe atunci cnezi, vorba imprumutata de la slavi, fugiti si ei in munti alaturi de romani, din cauza navalirii altor barbari.
Dupa ce au mai incetat insa navalirile barbarilor, aceste tarisoare s-au mai marit, coborand pana la poalele muntilor.
Mai multi cnezi s-au unit intre ei, formand tari mai mari si alegand pe unul din ei ca voievod sau domn.
Intemeierea Munteniei
Intre tarile romanesti intemeiate la inceput a fost Banatul Severinului, avand ca voievod pe Liton Voda, care cazuse sub ascultarea ungurilor.
Acest voievod a unit in urma sub stapanirea sa toate tarisoarele romanesti din Oltenia si a intemeiat o tara mai mare numita Banatul Craiovei, cu capitala in orasul Craiova.
Nemaivoind acum sa fie supus ungurilor, a purtat razboi cu ei si a fost ucis in lupta.
In urma, navalind tatarii in Oltenia, un urmas al lui Liton Voda, si anume Basarab Ban, i-a batut, i-a gonit si, trecand Oltul dupa ei, a gasit in stanga Oltului, alti voievozi romani.
Unindu-se aici cu acesti voievozi si luptand impreuna, au gonit pe tatari din tara si a ramas singur stapan pe o tara mare care se intindea acum de la Severin pana in Muntii Vrancei.
Liton Voda si Basarab Ban au fost intemeietorii Munteniei sau Tarii Romanesti.
Intemeierea Moldovei
Dupa navairea ungurilor, tarisoarele romanesti intemeiate de romani in Muntii Maramuresului au cazut sub stapanirea acestora, iar la navalirea tatarilor, tarisoarele din Moldova au vazut sub stapanirea lor.
Un voievod din Maramures, anume Dragos Voda, a venit in Moldova cu ajutorul de la unguri, a gonit pe tatari si s-a facut domn peste toata partea de sus a Moldovei. El a ramas insa si aici, tot sub ascultarea ungurilor.
Nu a trecut mult insa, si un alt voievod al romanilor din Maramures, anume Bogdan Voda, auzind de frumusetea si bogatiile tarii lui Dragos Voda, a venit in Moldova, a batut pe Sas, urmasul lui Dragos Voda si s-a facut domn in locul lui.
Sas s-a dus la regele Ungariei si i-a cerut ajutor ca sa-si cuprinda tara, dar a fost din nou batut impreuna cu ungurii, cu care a venit.
Acum Bogdan Voda nu a mai dorit sa fie supus ungurilor si si-a intins hotarele tarii pana la Nistru si pana la Marea Neagra.
Deci, adevaratul intemeietor al Moldovei a fost Bogdan Voda.
Dupa numele lui, tara Moldovei s-a numit catva timp Bogdania, adica tara lui Bogdan.
- 29/10/2016 22:42 - Ce dam copiilor de citit
- 28/10/2016 00:25 - Bogatiile pamantului in Ardeal
- 21/10/2016 00:19 - Urangutanul maimuta
- 19/10/2016 00:13 - Antilopa regala
- 17/10/2016 00:51 - Petru Rares fiul lui Stefan cel Mare
- 07/10/2016 23:15 - Steagul lui Stefan cel Mare
- 01/10/2016 00:25 - Octombrie brumarel
- 27/09/2016 00:24 - Toamna compunere scurta
- 26/09/2016 00:36 - Raurile din Ardeal
- 16/09/2016 00:33 - Despre calendar si anotimpuri