Univers de copil

A+ R A-


Fosforul si fierul - indispensabile organismului nostru

Impreuna cu calciul, fosforul formeaza materialul de constructie al oaselor. Cea mai mare parte din cantitatea de fosfor din organism se afla in oase si in dinti. Restul serveste la buna functionare a tuturor organelor si in special a sistemului nervos si a celui muscular. Lipsa fosforului din alimentatie duce nu numai la slabirea oaselor si a dintilor, dar si la tulburari nervoase precum si la slabirea muschilor.

Alimentele de origine animala bogate in fosfor sunt: galbenusul de ou, creierul, carnea, mai ales carnea de peste, icrele, laptii, laptele si branza, iar cele de origine vegetala sunt: legumele uscate boabe (fasolea, mazarea, lintea, bobul), fructele uleioase (nuci, migdale, alune), coaja boabelor de cereale, painea (mai ales cea integrala), pastele fainoase; in cantitati mai mici in zarzavaturi si fructe.

Cea mai mare parte din fierul care se gaseste in organism se afla in sange si ficat. El ia parte la formarea hemoglobinei. De aceea, lipsa fierului duce la anemie.

Alimentele de origine animala bogate in fier sunt: ficatul, splina, sangele, maduva rosie, inima, muschii, galbenusul de ou. Din regnul vegetal: fructele uscate (prune, caise, stafide, smochine, curmale), legumele uscate, verdeturile proaspete (spanac, urzici, laptuci), legumele si zarzavaturile proaspete (varza, mazare verde, ardei gras), fructele proaspete (capsuni, caise, struguri, prune, cirese), cerealele necojite si painea integrala.

Fierul nu e folosit de organism daca hrana nu are si calciu. Dar, dupa cum am vazut, si fierul si calciul se gasesc cam in aceleasi alimente. Se gaseste fier si in unele ape minerale cum sunt cele de la Buzias, Borsec, Vatra-Dornei, Baltatesti etc.

Cantitatea de fier continuta de organismul uman este de 3-5 g. Cantitatea ingerata zilnic variaza, dupa felul alimentelor, intre 12 si 22 mg. Cantitatea aborbita este insa mult mai mica. Cantitatea de fier necesara zilnic pentru un barbat adult este de 12 mg pe zi, iar pentru o femeie, 15 mg. Cam tot atat si pentru femeia insarcinata.

Surplusul de fier se depoziteaza in ficat, splina si in maduva oaselor.

 

Povestea Sarea in bucate de Pe…

Povestea Sarea in bucate de Petre Ispirescu

Povestea Sarea în bucate de Petre Ispirescu   A fost odată un împărat, iar acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea lui el şi-o aruncase asupra fetelor. Ele mărindu-se şi...

Legenda fructelor goji

Legenda fructelor goji

Legenda fructelor goji Fructele goji sunt considerate un adevarat miracol al naturii, intaresc sistemul imunitar, ajuta la prevenirea si tratarea multor afectiuni, ajuta la prevenirea imbatranirii organismului nostru si este un...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2013

Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2013     Aflati ce va rezerva astrele pentru luna decembrie 2013 pe plan sentimental. Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2013 pentru toate zodiile.     

Adolescenta scop al vietii uma…

Adolescenta scop al vietii umane

Adolescenta - scop al vietii umane Adolescenta este generatia ce are in fibrele personalitatii sale viitorul. Exista un timp pentru orice: un timp pentru a te naste si un...

Legenda bradului

Legenda bradului

Legenda bradului Venise toamna. Toate pasarile calatoare plecasera spre tarile calde. Numai o pasarica tare mititica nu putea sa zboare dupa stol, umezindu-i-se ochisorii de lacrimi. Avea o aripa rupta, exact...