Univers de copil

A+ R A-


Electrocutarea - protectie si masuri de prim ajutor

cum sa reactionezi in caz de electrocutareElectrocutarea sau socul electric este foarte periculos, atat pentru victima, cat si pentru cel care incearca sa o salveze. Din pacate, s-au intalnit si cazuri cand o persoana care a incercat sa salveze victima unei electrocutari a suferit acelasi accident, decadand sau alegandu-se cu arsuri grave. Astfel de situatii sunt extrem de neplacute si extrem de dificile. Din aceasta cauza trebuie tratata cu maxima atentie si responsabilitate. Sa vedem insa care ar fi primele masuri in caz de electrocutare.

In cazul in care socul electric nu a fost de intensitate mare si nu a determinat aparitia arsurilor sau starea de inconstienta a victimei, nu este nevoie de un tratament special. Daca socul electric a fost provocat de o sursa de curent puternica, atunci lucrurile stau astfel:

·        Se intrerupe sursa de curent electric fara a atinge victima sau sursa de curent cu mainile neprotejate.

·        Pentru intreruperea sursei, se foloseste un obiect din lemn care nu conduce curentul.

·        Victima se poate muta cu ajutorul unui prosop rasucit, care i se va infasura de membre, fara insa a o atinge.

·        Salvatorul trebuie sa stea pe o carte, un pres, o scandura sau pe ziare impaturite, obiecte care nu sunt conductoare de curent electric.

·        Salvatorul nu trebuie sa stea la o distanta mai mica de 6 m de victima unui soc electric de voltaj foarte mare.

Abia dupa ce au fost luate primele masuri preliminare de siguranta in caz de electrocutare se poate trece la primul ajutor. Dar, in ce consta aceste masuri de prim ajutor in caz de electrocutare?

·        Asadar, abia in momentul in care v-ati asigurat ca victima nu mai are contact cu sursa de curent, ii verificati semnele vitale, pulsul si respiratia. Daca este in stare de inconstienta, se efectueaza proceduri de resuscitare, daca va pricepeti (masaj cardiac, respiratie artificiala) si este chemata de urgenta ambulanta. Pana la venirea salvatorilor, incercati sa intindeti victima pe pamant, cu capul putin mai jos fata de restul corpului.

Tratamentul arsurilor depinde strict de gravitatea lor:

·        Daca arsurile sunt minore, se aplica pe zona afectata un strat de crema cu antibiotic, apoi se pune un pansament steril.

·        Daca arsurile sunt mai grave, atunci este necesara interventia ranilor si, uneori, grefe de piele. Pana la sosirea medicilor, nu uitati ca este esential sa indepartati hainele victimei si e nevoie sa raciti ranile cu apa pentru calmarea durerilor.

Mesterul olar

Mesterul olar

Mesterul olar Va oferim spre lectura poezia “Mesterul olar” scrisa de Ion Acsan. Pe taraneasca-i roata ce se invarte-ntruna Si-au implinit rotundul si soarele si luna.

Mos Nicolae activitati pentru …

Mos Nicolae activitati pentru copii

Mos Nicolae - activitati pentru copii Mos Nicolae este un personaj foarte indragit de catre copilasi. Vorbim, de fapt, despre o luna plina de evenimente frumoase si fermecate. Vorbim...

Beneficiile alaptarii pentru m…

Beneficiile alaptarii pentru mama

Beneficiile alaptarii pentru mama Alaptarea la san este cel mai natural si cel mai indicat mod hranire a bebelusului. Laptele matern ofera nutrientii necesari si contribuie la dezvoltarea sugarului. Studiile medicale...

Mama si bebelusul Reguli pentr…

Mama si bebelusul Reguli pentru primele zile acasa

Mama si bebelusul - Reguli pentru primele zile acasa    Primele doua saptamani de la momentul aducerii acasa a bebelusului sunt provocatoare atat fizic, cat si emotional. Proaspetele mamicute isi vor dori...

Felicitari vintage de Valentin…

Felicitari vintage de Valentines day cu text in limba engleza

Felicitari vintage de Valentine’s day cu text in limba engleza   Limba engleza a devenit liantul care leaga diferite culturi si continente iar iubirea este limbajul universal. Impresioneaza-ti iubitul sau iubita de...