Univers de copil

A+ R A-


Dependenta de internet

dependenta de internetV-ati pus vreodata intrebarea “Sunt dependent de internet?” Poate ar fi cazul sa va puneti aceasta intrebare si sa va ganditi serios la cateva aspecte. Cat timp petreceti pe internet uitandu-va pe diferite site-uri, discutand, folosind retele sociale online sau mesaje instantanee? Credeti ca e cumva cam mult?

Iata cateva intrebari la care ar trebui sa raspundeti daca sunteti ingrijorati ca petreceti mult timp online pe internet:

·         Petreceti mult timp online?

·         Va neglijati lucrarile pentru scoala pentru alte activitati online?

·         Stati noaptea tarziu pe internet?

·         Va neglijati familia si prietenii?

·         Parintii dvs. si alti membrii ai familiei se plang ca petreceti prea mult timp pe internet?

·         Simtiti ca sunteti manios, deprimat sau irascibil atunci cand sunteti departe de calculator? (“cyber-sevraj”)

·         Va simtiti oarecum euforic atunci cand sunteti online?

·         Va enervati daca va deranjeaza cineva in timp ce sunteti online si navigati pe internet?

·         Sunteti secretor atunci cand vine vorba de cat timp petreceti pe internet si va mintiti parintii cand va intreaba de asta?

Dependenta de internet este o dereglare psihologica si va aduce un impact negativ atat asupra rezultatelor la invatatura si a performantelor scolare, precum si in relatiile cu familia si prietenii, dar mai ales asupra starii emotionale a tinerilor adolescenti. In general, tinerii/adolescentii sunt dependenti de internet si calculator. Cei mai multi tineri folosesc internetul pentru a comunica cu prietenii lor, dar si pentru jocuri online, retele sociale, sesiuni de navigare pe internet, s.a.m.d. Totusi, ar fi bine sa reusiti sa mentineti un echilibru. E important sa reusiti sa mentineti echilibrul, astfel incat sa fie evitata situatia de dependenta de internet si computer.

Tinerii dependenti de internet petrec ore in sir pe chat-uri. Totusi, ar fi bine sa ne amintim ca oamenii in carne si oase si prieteniile reale sunt mult mai importante decat conversatiile cu persoane pe care le-ati intalnit in spatiul virtual.

Alti dependenti de internet isi petrec timpul cu jocuri, pariuri, surfing sau participa la licitatii online. Printre simptomele fizice intalnite la dependenti se numara tremuratul sau sevrajul, durerile de spate, sindromul canalului carpian, ochi uscati, migrene si tulburari ale somnului.

Daca vi se pare ca sunteti dependent de internet ori s-ar putea sa fiti dependent, ar fi bine sa vorbiti cu cineva in care aveti incredere, o persoana reala si nu una virtuala, cunoscuta doar pe internet. Cereti ajutor si apelati la parinti, profesori, frati sau surori mai mari, prieteni. De asemenea, ati putea actiona din proprie initiativa si sa luati atitudine. Exista lucruri care ar putea sa va ajute. De exemplu, puteti muta calculatorul din dormitorul dvs. intr-o camera in care au acces toti membrii familiei, astfel incat acestia sa vada cat timp petreceti online. Puteti apela si la programe de calculator care monitorizeaza si limiteaza utilizarea internetului. Nu in ultimul rand, puteti incerca si sa gasiti alternative pentru lucrurile care va plac. Indreptati-va atentia spre alte activitati de interes, cu siguranta aveti vreun hobby … E greu sa scapati de aceasta dependenta de internet si calculator, dar nu imposibil. In orice caz, ar trebui sa avem cu totii mare grija cum utilizam calculatorul si internetul in viata noastra pentru a nu cadea prada, sa nu vedem in internet un loc sigur in care sa ne ascundem daca suntem stresati …


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cand apar dintii la bebelusi

Cand apar dintii la bebelusi

Cand apar dintii la bebelusi In acest articol vom arata cum si cand se ivesc dintii la bebelusi, iar parintii sa stie sa ia masuri din vreme. Astfel,...

Imagini felicitari si peisaje …

Imagini felicitari si peisaje de iarna animate

Imagini, felicitari si peisaje de iarna animate   Iarna a sosit si cat ne-am dorit … Iarna este un anotimp rece, insa vesel si placut deopotriva. Iarna este anotimpul copiilor, este anotimpul zapazii,...

Dedicatie pentru tara

Dedicatie pentru tara

Dedicatie pentru tara Va oferim spre lectura o scurta poezie, o dedicatie pentru tara, prin ochi de copil. Tara – sfatuitoare a sufletului meu – Iti inchin aceste versuri simple. Cred in...

Etimologia cuvantului colinda

Etimologia cuvantului colinda

Etimologia cuvantului colinda De la cine am primit cuvantul colinda? E o intrebare pe care si-o pun multi. Etimologia cuvantului ne va lumina in acelasi timp asupra chestiunii originii...

Mama de dragul tau

Mama de dragul tau

Mama - De dragul tău   Cântecul “Mama - De dragul tău” – versuri şi varianta audio   De dragul tău, pământulDe ghiocei e plinŞi vin cocori în zareŞi cerul e senin.