Univers de copil

A+ R A-


Copilul la 4 ani - dezvoltare si caracteristici

Copilul la 4 ani dezvoltare si caracteristiciDezvoltarea copilului de 4 ani reprezinta inceputul unei etape cu multe progrese, dar si cu multe incercari, care de care mai dificile, ca de exemplu intrarea in colectivitate. Dar, sa vedem ce caracteristici prezinta copilul la 4 ani in dezvoltare si ce anume este bine sa urmarim in cazul sau.

Alimentatia

Copilul mananca aproape orice si are mese la fel cu cele ale adultilor, dar in cantitate mai mica. Totusi, nu se recomanda consumul de mezeluri, prajeli, ciocolata in exces, alimente cu aditivi, etc. Se recomanda cerealele, legumele, fructele, alimentele bogate in proteine, produsele lactate. Copilul mananca si bea singur frumos. Se descurca, nu necesita ajutor permanent. Noaptea, copilul doarme de acum inainte un somn profund, timp de 10-12 ore. Siesta dureaza una sau doua ore, dar unii copii n-o mai fac. Este curat, cu exceptia catorva «accidente» din timpul noptii.

Greutate si inaltime

La varsta de 4 ani, inaltimea medie este de 101 cm la baieti (93-109 cm) si 99 cm la fete (92-107). Greutatea medie pentru copilul de 4 ani este de 15,5 kg la baieti (12.5-19 kg) si 14.5 kg la fete (11-17 kg). In ceea ce priveste dantura, copilul are 20 de dinti de lapte. Acestea sunt doar cateva informatii orietative, iar daca cel mic nu se incadreaza in aceste limite nu trebuie sa va ingrijorati, daca si medicul considera astfel. In privinta somnului, se recomanda 10-12 ore de somn zilnic, incluzand aici si somnul de dupa-amiaza.

Dezvoltarea fizica

In ceea ce priveste miscarile, cu siguranta veti remarca ca puiutul dvs. alearga, se catara peste tot, arunca si prinde o minge pe care i-o pasati. E plin de energie, trebuie doar sa tineti pasul cu el. Sare cu picioarele stranse. Urca si coboara scarile cu usurinta, cate una pe rand, reusesc sa se balanseze in leagan. De asemenea, copilul invata sa mearga pe bicicleta fara stabilizatori. Incepe sa se dezbrace, apoi sa se imbrace singur. In ceea ce priveste mersul la toaleta, se descurca pe timpul zilei, dar pe timpul noptii inca nu are control total. Se pare ca incepe sa capete independenta si cu rabdare, reuseste sa isi incheie singur hainuta, sa isi lege singur sireturile. Cand mananca, intrebuinteaza cu usurinta lingura si furculita si se pot spala singuri pe dinti.

Intrarea in colectivitate

Daca pana la aceasta varsta copilul a dobandit si perfectionat o serie de abilitati precum vorbirea, alergatul, desenatul si construitul, acum copilul este pregatit sa exploreze la maxim toate aceste abilitati. Isi exerseaza abilitatea in jocuri de construire cu asamblari din ce in ce mai complicate. Deseneaza cu carioca si picteaza, canta, danseaza. E incantat sa stea in compania altor copii, de diferite varste, inclusiv bebelusi sau adulti. Invata acum sa constientizeze sentimentele si nevoile celor din jur si manifesta simpatie pentru ceilalti. Reuseste chiar sa isi imparta jucariile cu alti copii si isi asteapta randul. La aceasta varsta copiii prefera jocurile de rol, in special de superman sau de parinti. Au energie, se arata deschisi pentru a participa la activitatile casnice. La aceasta varsta intra in colectivitate, merg la gradinita si trebuie sa se obisnuisca cu un program zilnic (rutina zilnica).

Lumea cunoasterii

In privinta relatiilor, veti remarca cum copilul este capabil sa schimbe idei si pune intrebari neincetat. Este varsta lui «De ce?» si a lui «Ce este?» sau a lui «Ce inseamna asta?», intrebari care ii permit sa descopere lumea si ajunge in contact cu noi si noi informatii. Activitatea cerebrala este extrem de intensa in acesta perioada, iar parintii trebuie sa fie inarmati cu infinita rabdare, delicatete si bunavointa pentru a da raspuns tuturor intrebarilor copiilor. In acest fel, copilul isi va satisface nevoia de cunoastere si isi va forma o atitudine pozitiva fata de invatare, mentinand vii curiozitatea si spiritul de explorare.

Dezvoltarea vorbirii

Copiii vorbesc corect. Sunt capabili sa poarte un dialog cu lejeritate si adora sa vorbeasca despre tot felul de subiecte care ii intereseaza. Propozitiile contin mai mult de 5 cuvinte si stiu sa reproduca numele si adresa. Isi imbogatesc vocabularul, cunosc literele de tipar mari, uneori si pe cele mici, inteleg faptul ca literele reprezinta anumite sunete, iar acest lucru ii ajuta sa le si scrie. Canta si asculta numaratoare, iar lumea sa imaginara este extrem de bogata. E varsta la care copilul crede in basme si minuni. Ii place sa asculte povesti si sa se uite in carti cu ilustrate. De asemenea, ii face deosebita placere sa se joace de-a «prefacutul». Invata sa fie atent si apreciaza din ce in ce mai mult jocurile colective. Veti remarca ca isi asteapta randul pentru a se juca, coopereaza cu ceilalti. Este inceputul prieteniilor din copilarie.

Preocupari si ingrijorare

Dar, vorbim si despre perioada aparitiei fricii si a instalarii anxietatii. Poate se datoreaza si faptului ca incepe sa inteleaga concepte si idei noi, precum: pericol, disparitie, separare, s.a.m.d. In acest context, se intensifica emotia si frica, apar prietenii imaginari. Sunt lucruri normale, insa fiti atenti si luati masuri daca vedeti ca ceva nu este in regula: daca este extrem de timid si temator, daca este usor de distras si incapabil sa se concentreze, daca utilizeaza prea des fantezii in joaca, daca are probleme cu somnul sau utilizarea toaletei, daca pare deosebit de pasiv si nu intelege comenzi simple, daca nu poate tine creionul in mana. Daca semnalati astfel de probleme se recomanda sa apelati la un specialist, pot fi semnale pentru afectiuni de tip ADHD, autism, tulburari neurologice.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cantece patriotice

Cantece patriotice

Cântece patriotice   Patriotismul este, în inimile sincere, în afară de orice tendinţă politică, un simţământ adevărat şi adânc. Horatius spunea in Odae – “Dulce et decorum est pro patria mori -...

Vreau dorinta autonomia si nev…

Vreau dorinta autonomia si nevoia de afirmare la copii

Vreau ... dorinta, autonomia si nevoia de afirmare la copii Pe parcurs ce copilul creste prin actiunile sale incearca sa obtina din ce in ce mai mult autonomie, independenta (revine ca...

Cuvantul manastirilor pictate

Cuvantul manastirilor pictate

Cuvantul manastirilor pictate Cine a spus ca noi nu avem calitatea monumentalului expresia unei culturi majore, nu are decat sa strabata nordul tarii pentru a se intalni cu manastirile...

Legenda intemeierii Romei

Legenda intemeierii Romei

Legenda intemeierii Romei   Intemeierea Romei a fost si este un subiect controversat si indelung dezbatut de-a lungul timpului de istorici. Ei considera ca istoria si realitatea nu pot fi separate de...

Anul dragonului de Apa 2012 fe…

Anul dragonului de Apa 2012 felicitari

Anul dragonului de Apa 2012 - felicitari   Anul 2012 va sta sub semnul Dragonului de Apa, conform astrologiei si zodiacului chinezesc. Dragonul este unul dintre cele mai iubite si mai apreciate remedii...