Univers de copil

A+ R A-


Cine a facut unirea de la 24 ianuarie?

unirea de la 24 ianuarie 1859Vorbim despre unirea de la 24 ianuarie 1859, mai exact “Mica Unire”, Unirea Principatelor Romane. In mod evident, aceasta zi a ramas in istoria romanilor, constituind primul pas spre ROMANIA.

“Cine a facut unirea de la 24 ianuarie 1859?”

Au facut-o membrii partidului national din Moldova, care au renuntat la candidaturile lor si s-au invoit sa aleaga pe Alexandru Cuza.

Au facut-o deputatii adunarii elective din Bucuresti, care au ascultat acele celebre cuvinte ale lui Vasile Boerescu: «Pentru ce ne numim noi si voi? Doar nu suntem toti romani? De ce sa nu ne zicem noi romani?»

Ei, in acele momente cand candidatura la domnie a lui Bibescu sau a lui Stirbei era sa reuseasca, fiindca acestia intrebuintau toate mijloacele, si-au uitat ambitiile si urile personale si, cu un moment mai inainte, erau divizati in doua, indata au votat in unanimitate pe Alexandru Cuza, Domnul Moldovei.

Inca nu se sfarsire cuvantul lui Boerescu si lacrimile curgeau din aproape toti ochii. Printul Dimitrie Ghica – care in ajun a facut aceasta propunere intre amici – s-a sculat si a zic inspirat, cu siroaie de lacrimi: „Aceasta ideea imi veni, fratilor, in acel moment critic de ieri cand poporul cu ostirea erau la asa putina distanta, cand un sange de frati era aproape sa se verse. Sa ne dam mana, sa fim frati si sa nu mai tragem asupra-ne blestemele posterioritatii.”

Negresit ca puterile europene, care nu s-au gandit la asa ceva, au ramas surprinse. Au discutat mult, dar au fost nevoite sa plece in fata faptului implinit.

Astfel, Europa a aprobat actul de la 24 ianuarie 1859 si maretul fapt dorit de generatii – Unirea Principatelor Romane. Merita sa sarbatorim, an de an, aceasta zi mareata, cand s-a infaptuit unirea.

In visurile mele, inforit se arata viitorul Romaniei. Suntem milioane de romani raspaltiti ... Ce ne lipsea ca sa ajungem un neam tare? Unirea, numai Unirea ... Sa traiasca Unirea tuturor Romanilor!” sunt cuvinte rostite de patriotul Costache Negri cu vreo 10 ani inainte de 1859.

Ca sa-si realizeze – cel putin in parte – visul cel inflorit, a luptat alaturi de toti barbatii generatiei sale, au trecut prin numeroase nevoi, au dat dovezi de dezinteresare, de staruinta, de energie. Au luptat ca sa ne lase noua o patrie mare si intarita.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cele patru zane

Cele patru zane

Cele patru zane   Va oferim spre lectura o poezie scurta si frumoasa despre anotimpuri, avand un titlu sugestiv „Cele patru zane”.   Patru zane, rand pe rand, Vin si pleaca-n zbor cantand.    

Sa invatam sa desenam un puiso…

Sa invatam sa desenam un puisor

Să învăţăm să desenăm un puişor   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un puişor, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.    

Poveste de Halloween Domnita m…

Poveste de Halloween Domnita misterioara

Poveste de Halloween - Domnita misterioara In apropierea Halloweenului, David, un tanar fermecator mergea alene spre casa. Drumul lui trecea pe langa un cimitir. Afara era deja intuneric, o seara de...

Locuri de joaca pentru copiii …

Locuri de joaca pentru copiii intre 6 si 14 ani

Locuri de joaca pentru copiii intre 6 si 14 ani Copiii cu varste cuprinse intre 6-14 ani se joaca si ei deseori in nisip, dar incep sa nu se...

Cunoasterea bolilor dupa culoa…

Cunoasterea bolilor dupa culoarea fetei si forma degetelor

Cunoasterea bolilor dupa culoarea fetei si forma degetelor Sunt multe categorii de boli ale organelor interne care dau figurii un aspect si colorit special. Este de ajuns pentru un...