Univers de copil

A+ R A-


Calciul si importanta lui pentru organism

Calciul intra in constructia oaselor si a dintilor, care contin 99% din calciul organismului. Restul se afla in sange, inlesnind buna functionare a organelor, servind la inchegarea sangelui iar uneori la la ingradirea microbilor (ca in cazul microbului tuberculozei).

Calciul are avantajul de a putea fi depozitat in oase si folosit atunci cand nu se gaseste deajuns in hrana.

Femeia, in timpul sarcinii si al alaptarii, are nevoie de mari cantitati de calciu, pe care daca nu le primeste din hrana zilnica, le ia din propriile ei oase, care devin friabile, iar dintii capata tendinta de a se caria. Cantitatea de calciu necesara pentru ea este de 1,5 g pe zi, pentru a asigura formarea scheletului copilului, precum si pentru a o feri pe mama de decalcifiere. In perioada de alaptare este nevoie de 2-4 g pe zi (fata de 1 g pe zi necesar unui adult, cantitate acoperita de 500 g branza, lapte, carne, zarzavaturi si fructe).

Copiii au nevoie de mari cantitati de calciu pentru dezvoltarea sistemului osos. Lipsa de calciu si fosfor in organism duce la rahitism si tulburari nervoase (tulburarile nervoase duc si timp si la insomnie). Oamenii adulti lipsiti de calciu sunt amenintati de reumatism, fracturi, tuberculoza, carii dentare.

Calciul se gaseste in mari cantitati in: branzeturi, lapte, iaurt. Celelalte alimente de origine animala, carnea, ouale, contin cantitati mici de calciu. Alimentele de origine vegetala bogate in calciu sunt: legumele uscate boabe, nucile, unele zarzavaturi (varza, conopida) precum si unele fructe (portocale, lamai).

De retinut ca alimentul cel mai bogat in calciu este branza si anume branzeturile fabricate cu cheag.

E bine de stiut ca in unele alimente, cum e carnea, zaharul, faina alba, cartofii, orezul, untura, nu se gaseste calciu. O alimentatie compusa numai din aceste alimente ar duce la decalcifierea organismului, cu efecte dezastruoase.

Pentru fixarea calciului in organism este nevoie si de vitaminele A, D si C.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cine a facut unirea de la 24 i…

Cine a facut unirea de la 24 ianuarie

Cine a facut unirea de la 24 ianuarie? Vorbim despre unirea de la 24 ianuarie 1859, mai exact “Mica Unire”, Unirea Principatelor Romane. In mod evident, aceasta zi a...

Timiditatea sentimentele si pr…

Timiditatea sentimentele si prima iubire adevarata

Timiditatea, sentimentele si prima iubire adevarata Ca stare sufleteasca, timiditatea isi are radacina adanc infipta intr-un sentiment careia ii este caracteristica iubirea. Asemenea tulpinei unei plante agatatoare care inconjoara...

Traditii obiceiuri si supersti…

Traditii obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare

Traditii, obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare   Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este saptamana premergatoare Invierii Domnului. In aceasta saptamana Domnul nostru Iisus Hristos a fost vandut de...

Ariciul poezie

Ariciul poezie

Ariciul - poezie   Iata poezia “Ariciul” scrisa de Gabriel Iuga.   Un arici micut, cu tepi A pornit-o pe carare Ziua in amiaza mare Printre fluturi, printre serpi.

Literatura de Craciun de Otili…

Literatura de Craciun de Otilia CazimirVezi poezia Literatura de Craciun, scrisa de Otilia Cazimir.   Sa va trimit "Literatura de Craciun"...Dar ce anume? Vreti colinde miciCu "dalbe flori"si "Ler, oi Doamne bun"Pentru...