Univers de copil

A+ R A-


A patra luna de sarcina

 

A patra luna de sarcina reprezinta inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Este luna de sarcina cea mai frumoasa, senzatiile care te incearca sunt greu de descris, insa te simti bine si esti plina de energie, fiind marcata de perceptia miracolului care se petrece.

 

Burtica ta se rotunjeste usor si devine tot mai vizibila. Incepi sa scapi de simptomele enervante din primul trimestru de sarcina (greturi, ameteli, starile de rau de dimineata, s.a.m.d.), dar altele isi fac loc. Vorbim despre: constipatie, aparitia unor stari de fierbinteala, dificultati de respiratie, schimbari legate de tonusul pielii - pete pe piele, persistenta unor mici stari de ameteala si voma, arsuri stomacale, sangerari nazale, dezvoltarea de hemoroizi, aparitia de vergeturi, urinarea frecventa, scurgeri vaginale.

 

In a patra luna de sarcina, micutul tau (baietelul sau fetita) incepe sa isi faca simtita prezenta prin miscari tot mai dese deoarece muschii si nervii incep sa se dezvolte. De aceea, tu vei simti in burtica un mic joc de sotron. Bebelusul tau nu are stare, se misca incontinuu, luand tot felul de pozitii, unele chiar inconfortabile pentru tine.

Capul copilului continua sa creasca si tinde catre o pozitie dreapta, aliniindu-se proportional cu restul corpului. Mainile sunt formate in intregime. Unghiile si parul continua sa creasca. Trasaturile fetei devin mai clare si mai expresive, iar pielea i se acopera de un perisor fin, numit lanugo. Micutul fetus are acum alura unui bebelus in toata regula. Creierul i se perfectioneaza fara incetare. Se formeaza si cerebelul, responsabil cu asigurarea unei bune coordonari a miscarilor. De asemenea, in aceasta perioada bebelusului i se dezvolta simtul tactil si gustul. Mai mult, bebelusul devine constient de ce se intampla in exterior (percepe lumina, reactioneaza la zgomote si chiar raspunde, in felul sau). De acum poti comunica cu bebelusul, prin mangaieri sau masandu-va usor abdomenul. Priviti si asteptati-i raspunsul! E fascinant, un adevarat miracol!

 

Important si interesant de stiut este ca din aceasta perioada micutul tau poate incepe sa isi suga degetele, poate si incepe sa casca, sa inghita, sa aiba diverse expresii faciale. La sfarsitul celei de a patra luni de sarcina, fatul este complet format, iar in urmatoarele luni va creste si se va dezvolta pentru a deveni capabil sa aiba o viata independenta.
In aceasta luna vei putea afla sexului copilului, deoarece va fi vizibil la ecografie. Asadar, e timpul sa incepi sa cauti ce nume vei da copilului.
In aceasta luna are loc al doilea examen prenatal obligatoriu, in care puteti pune medicului vostru toate intrebarile care va framanta. Monitorizarea glucozei este un lucru de care trebuie sa se asigure orice femeie insarcinata in aceasta luna.

 

Partea neplacuta pentru mama vor fi crampele musculare, cel mai des intalnite la nivelul gambelor, prezente de altfel aproape pe tot parcursul sarcinii. Alege papuci comozi si josi!

Esti predispusa carentei de fier, asa ca incearca sa mananci alimente bogate in fier sau sa iei suplimente cu fier. Consumul de magneziu, calciu si complexul de vitamine B te ajuta si sustin dezvoltarea muschilor si reflexelor fatului. Atentie, nu le consuma dupa capul tau, ci la recomandarea medicului. Adopta o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii pentru tine si copilul tau.

 


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Lista cu rechizite scolare pen…

Lista cu rechizite scolare pentru ghiozdanul scolarului mic

Lista cu rechizite scolare pentru ghiozdanul scolarului mic Un nou an scolar sta sa inceapa si, de la mic la mare, emotiile ne stapanesc si ne gandim ca cei...

Printesa si bobul de mazare de…

Printesa si bobul de mazare de Hans Christian Andersen

Prinţesa şi bobul de mazăre de Hans Christian Andersen O poveste cu tâlc a marelui povestitor Hans Christian Andersen: Prinţesa şi bobul de mazăre. Povestea este una dintre primele scrieri ale lui...

Brotacelul

Brotacelul

Brotacelul Mic, nevinovat, dragalas, e printre ultimele animale carora le e frica de iarna ce vine. La fel ca greierele, renunta foarte greu la cantat, dupa ce toata...

Biserica Bucur

Biserica Bucur

Biserica Bucur Va oferim spre lectura poezia “Biserica Bucur”. Bisericuta veche, cu ziduri ferecate, In dealul ars de doare infipta ca un ciucur, Ai insotit...

Confectionam coronite de Craci…

Confectionam coronite de Craciun

Confectionam coronite de Craciun   Coronitele de Craciun reprezinta cele mai iubite decoratiuni si accesorii de decor pentru perioada sarbatorilor de iarna. Pentru a fi original, confectioneaza manual aceste coronite de Craciun,...