Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Introducere in stiintifico-fantastic si subgenurile lui
Scris de administrator   
Marţi, 15 Aprilie 2014 12:30

Partea II

Introducere în Ştiinţifico-fantastic şi subgenurile lui

 

Ce este ştiinţifico-fantasticul?

O caracteristică definitorie a modului SF este fascinaţia pe care o reprezintă referitor la ştiinţă şi tehnologie. Literatura şi ştiinţa, sau ştiinţa şi literatura, sunt adeseori considerate ca aparţinând de culturi profesionale separate şi non-comunicative. SF-ul este unul dintre podurile care contribuie la apropierea dintre ele, la conectarea marginilor acestei prăpăstii.

 

 

 

Extrapolarea este o altă caracteristică definitorie a modului SF. Extrapolarea este proiectarea dezvoltărilor tehnologice, politice sau sociale în afara locului şi timpului autorului.

Înstrăinarea cognitivă este a treia şi cea mai importantă caracteristică a SF-ului. Înstrăinarea cognitivă este "procesul prin care anumite lucrări literare, prin plasarea imaginativă a cititorilor într-o situaţie neprevăzută sau într-un mediu neprevăzut, determină ca acei cititori să reflecteze asupra diferenţelor dintre acest mediu şi cel propriu, astfel făcând ca ei să vadă, potenţial, propria lor lume în mod diferit".

 

SF-ul este în mod distinct diferit de către fantezie. Atât SF-ul cât şi fantezia sunt ficţiune speculativă: ficţiune bazată pe închipuire care construieşte lumi ce diferă fundamental de ale noastre. Diferenţa între cele două este că SF-ul este "mereu delimitat de ceea ce este aproape posibil"; cititorul trebuie să fie convins că ceea ce descrie povestea SF ar putea, în anumite circumstanţe, să aibă efectiv loc.

 

Care sunt principalele subgenuri de SF?

Ficţiune utopică

Utopia este o societate imaginată, în care problemele sociale, economice şi politice ale lumii noastre au fost în mare rezolvate, producând un nivel optim de trai pt. toţi cetăţenii societăţii.

 

Ficţiune distopică

 

Daca utopia este o societate ideală imaginară care visează la o lume în care problemele sociale, politice şi economice ale prezentului real au fost rezolvate, atunci distopia este o lume imaginată în care visul a devenit un coşmar.

 

 

Invazie extra-terestră

 

Un tip de naraţiune SF în care Pământul este invadat de către extratereştri, de obicei cu scopul de a-l cuceri sau coloniza.

 

Ficţiune apocaliptică

 

Un tip de naraţiune SF ce tratează iminenţa şi desfăşurarea unui eveniment cataclismic ce cauzează distrugere în masă, ducând la o schimbare dramatică a naturii civilizaţiei umane pe Pământ.

 

Ficţiune post-apocaliptică

 

Acest tip de naraţiune SF tratează consecinţele unui asemenea eveniment catastrofic care distruge sau alterează radical civilizaţia umană, necesitând o încercare de a reconstrui civilizaţia (posibil pe principii diferite) din partea supravieţuitorilor.

 

Cyberpunk

 

Cyberpunk-ul pune accentul pe efectele evoluţiilor tehnologice, cum ar fi ingineria genetică, din viitorul apropriat.

 

Post-Cyberpunk

 

Uneori numit cyberpunk "de generaţia a doua", acest tip de SF îşi trage seva din mişcarea cyberpunk originală şi în mod tipic foloseşte multe dintre aceleaşi tehnologii fictive din viitorul apropiat.

 

SF ecologic

 

Un tip de SF ce tratează consecinţele schimbărilor mediului natural.

 

Fantezie sau romanţă planetară

 

Un tip de SF care implică imaginarea şi elaborarea detaliată a culturii şi mediului natural al unei planet, alta decât Pământul.

 

Opera spaţială

 

Un tip de naraţiune SF care implică poveşti de aventură, explorare şi conflict în spaţiul cosmic.

 

SF post-umanitate

 

Un tip de SF care se ocupă în mod central de evoluţii care fie produc schimbări fundamentale asupra speciei umane, fie produc noi specii care depăsesc sau înlocuiesc omul.

 

Naraţiuni ce ţin de călătoria în timp

 

Călătoria în timp este procesul prin care se călătoreşte prin timpul istoric, astfel transportându-se călătorul fie în trecut fie în viitor, relativ la punctul său de pornire.

 

Istorie alternativă

 

Un tip de naraţiune SF în care un anumit moment major al trecutului istoric (punctul de divergenţă) este imaginat ca şi cum s-ar fi întâmplat diferit, ceea ce duce la extrapolarea ramificărilor acelei schimbări ale istoriei, de la acel punct înainte.

 

Steampunk

 

 Această formă de SF are de obicei similarităţi tematice şi stilistice cu cyberpunk-ul, dar se petrece într-o lume în care nivelul tehnologic este aproximativ echivalent cu tehnologia bazată pe abur din secolul 19.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

 

Revista cu ISSN

Planificare model pentru matematica inva…

Planificare model pentru matematica invatamant gimnazial   Incepand cu anul scolar 2011-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a oferit pentru prima data tuturor cadrelor didactice modele de planificari calendaristice. Iata model...

Read more

Traditii si obisnuinte nutritionale

TRADIŢII ŞI OBIŞNUINŢE NUTRIŢIONALE   Maistru instructor Zuleam Eugenuia C.N.E. “Gh. Chiţu” Craiova, judeţul Dolj     Bucătăria românească este apreciată astăzi ca una din cele mai bogate bucătării, atât pentru varietatea preparatelor cât mai ales...

Read more

Metoda cubului folosita in predarea gram…

METODA CUBULUI FOLOSITĂ ÎN PREDAREA GRAMATICII                                                                                       Prof. LAURA HERMAN                                                                             Şcoala  “Nicolae Iorga” Baia Mare                                                                                                           Cubul este o strategie de predare care ajută la studierea unei teme din mai multe perspective, în...

Read more

Comisiile de concurs pentru ocuparea pos…

CAPITOLUL III  Comisiile de concurs      Art. 7. -    (1) Pentru organizarea si desfasurarea concursului la nivelul unei unitati de invatamant particular din invatamantul preuniversitar, consiliul de administratie al unitatii de invatamant...

Read more

Specializari invatamantul special

   ANEXA Nr. 12   la metodologie   SPECIALIZARI care confera dreptul de a ocupa posturi didactice/catedre in invatamantul special, fara sa mai fie necesar un stagiu atestat de pregatire teoretica si practica...

Read more

Asigurarea calitatii prin abordari moder…

ASIGURAREA CALITĂŢII PRIN ABORDĂRI MODERNE ÎN PREDAREA ISTORIEI   Profesor Mihăeş Violeta Şcoala cu clasele I-VIII Ploscuţeni, Vrancea   În contextul integrării României în Uniunea Europeană, dimensiunea educaţiei capătă o importanţă deosebită. Asigurarea educaţiei de...

Read more

Schimbarea in activitatea didactica

SCHIMBAREA ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ   Prof. Sandu Diana – Ileana Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”, Timişoara   Motto: Într-o lume imperfectă pe care o putem influenţa în bine  sau rău, conştientizarea faptului că orice încercare contează...

Read more

Manualele alternative mijloace didactice…

MANUALELE ALTERNATIVE – MIJLOACE DIDACTICE ALE PROFESORULUI DE AZI   Prof. Budurean Corina Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Oradea               Articolul urmăreşte o prezentare a rolului pe care îl are manualul, ca mijloc didactic,...

Read more