Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Cat de sanatos ne hranim chestionar
Scris de mihaiela lazar   
Luni, 08 Iulie 2019 00:00

CÂT DE SĂNĂTOS NE HRĂNIM?!

– CHESTIONAR –

Florea Mihaela- Ramona,

prof. înv. primar, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva

Pentru a putea limita efectele negative ale alimentației haotice pe care a au cei mai mulți copii, profesorii optează tot mai des spre alegerea ca opțional a Educației pentru sănătate.

Chestionarul elaborat în această lucrare vine atât în ajutorul celor care predau Educația pentru sănătate în școli, cât și a celor interesați de starea personală de sănătate.

Alimentația copiilor este, sau ar trebui să fie, unul dintre punctele de interes ale societății contemporane. Părinții trebuie să fie permanent conștienți că o alimentație incorectă poate avea efecte alarmante asupra sănătății celor mici. Alimentația de tip fast-food, de exemplu, poate genera declanșarea pubertății precoce chiar și la copii în vârstă de 6 ani. Aproximativ 600 de copii au fost diagnosticați, în ultimii ani, cu această boală, de două ori mai mulți decât în urmă cu un deceniu.

Salariile mici, lipsa de informații corecte îi determină de multe ori pe români să facă alegeri nesănătoase pentru mesele zilnice. Este oare imposibil să ne permitem în coșul zilnic alimente care să ne asigure o alimentație corectă?

Conform ultimelor statistici, în județul Hunedoara, speranța de viață este de 72,1 ani Principala problemă este dată de comportamentul alimentar total nesănătos. Tocmai din această cauză am ales să fac o campanie de promovare a unui stil de viață sănătos prin rândul elevilor mei. La această campanie au participat 20 de elevi din 22.

La începutul campaniei le-am dat elevilor un chestionar din 10 întrebări. Pe baza răspunsurilor elevilor am elaborat planul de acțiune și am trecut la desfășurarea efectivă a campaniei. La sfârșitul acesteia le-am dat din nou chestionarul pentru a vedea daca există schimbări reale în modul de alimentație al elevilor.

Conform ultimelor statistici, în județul Hunedoara, speranța de viață este de 72,1 ani

Rezultatele obținute se regăsesc mai jos.

Chestionar

”Pași către o viață sănătoasă”

Mănâncați zilnic alimente cu conţinut de zahăr? Da– 0 p Nu – 1p

Beți mai mult de 300 ml de apă pe zi? Da - 1 p Nu – 0p

Consumați hrană de tip fast food mai mult de două ori pe săptămână? Da - 0 p Nu – 1p

Consumați frecvent mezeluri? Da - 0 p Nu – 1p

Respectați cele trei mese pe zi? Da - 1 p Nu – 0p

Practicați o activitate sportivă în afara școlii? Da - 1 p Nu – 0p

În timpul săptămânii beți băuturi carbogazoase? Da - 0 p Nu – 1p

Respectați un program de odihnă după cele opt ore petrecute la școală? Da - 1 p Nu – 0p

Mâncați zilnic cel puțin un fruct? Da - 1 p Nu – 0p

Consumați în mod obișnuit orez alb, cartofi, paste, pâine albă și produse pe bază de făină albă în loc de cereale integrale? Da - 0 p Nu – 1

Interpretarea rezultatelor:

Dacă ați obținut între 8-10 puncte aveți o alimentație relativ sănătoasă. Aveți grijă să o păstrați sănătoasă în continuare.

Dacă ați obținut între 5-7 puncte alimentația dumneavoastră nu e tocmai sănătoasă și acest lucru o să vă afecteze pe viitor. Încercați să renunțați pentru o perioadă la alimentele sau băuturile despre care știți că nu sunt bune și observați cum se schimbă și starea de spirit după această perioadă.

Dacă ați obținut între 2-4 puncte dieta dumneavoastră este nesănătoasă și aveți nevoie de niște schimbări pentru a ajunge la o sănătate optimă. Încercați să vă schimbați obiceiurile alimentare proaste și să găsiți alternative alimentare gustoase și sănătoase.

Dacă ați obținut mai puțin de 2 puncte trebuie să știți că dacă veți continua în acest ritm o să vă îmbolnăviți. Consumați prea multe dulciuri, grăsimi, carbohidrați, iar sportul este inexistent. Aveți nevoie de o schimbare pentru a ajunge la o alimentație care să nu vă mai afecteze sănătatea. Un prim pas ar fi să renunțați treptat la produsele care știți că vă fac rău. Începeți prin respectarea principiilor generale de dietă sănătoasă. Veți vedea ca obiceiurile alimentare proaste se vor transforma în bine pe măsura ce veți descoperi alte alternative mai gustoase și mai sănătoase. Propuneți-vă atingerea unui scor de cel puțin 5 puncte în următoarele luni.

Bibliografie:

Mogos, V. T. Nutriţie şi dietetică. Ed. Didactică şi Pedagogică, București, 1993

http://aptta.ro/statistici.html

 

Revista cu ISSN

Despre ratiune si sentimente

DESPRE RAȚIUNE ȘI SENTIMENTE prof. Arjoca Mihaela Maria Colegiul Tehnic ‘’Ion Mincu’’, Timișoara Rezumat: Omul este un complex de sentimente și rațiune. Cuvinte...

Read more

Precizari evaluarea elevilor la proba de…

Precizari privind evaluarea elevilor la proba anticipata a examenului de bacalaureat sustinut de elevii sectiilor bilingve francofone in vederea obtinerii mentiunii speciale "sectie bilingva francofona" pe diploma de bacalaureat   Afla Precizarea...

Read more

Petru Maior reprezentant de frunte al sc…

PETRU MAIOR, REPREZENTANT DE FRUNTE AL ŞCOLII ARDELENE   Profesor Iuliana Cojocaru Grup Şcolar Matei Basarab, Craiova   Şcoala Ardeleană a fost o importantă mişcare culturală generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică,...

Read more

Experiente de invatare generate de jocul…

EXPERIENȚE DE ÎNVĂȚARE GENERATE DE JOCUL DIDACTIC MATEMATIC LA ȘCOLARII MICI, ABORDATE DIN TREI PERSPECTIVE DIFERITE Marinescu Gabriela, Prof. învățământ primar Școala Gimnazială „Romulus Cioflec”Araci, jud. Covasna ...

Read more

Metoda inductiei complete

METODA INDUCŢIEI COMPLETE   Profesor Ene Steluţa  Şcoala Miron Costin, Galaţi   În geometrie, ca şi în domeniul multor altor ştiinţe, primele adevă­ruri matematice au fost obţinute pe calea observaţiei şi experienţei, deci pe calea...

Read more

Modalitati de dezvoltare la elevi a comp…

MODALITĂȚI DE DEZVOLTARE LA ELEVI A COMPETENȚELOR DE COMUNICARE EFICIENTĂ Prof. Ionescu Ionela Milvia Șc. Gimn. Nr.1 Bumbești-Jiu, Gorj Noţiunea de competenţă de comu­nicare a evoluat foarte mult, înglo­bând astăzi domenii...

Read more

Dezvoltarea la elevi a competentelor de …

DEZVOLTAREA LA ELEVI A COMPETENŢELOR DE CULTURĂ GENERALĂ PRIN PROIECTE EDUCAŢIONALE INTERDISCIPLINARE Prof. Saizescu Cristina-Alexandra Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” Timişoara Dezideratul formării caracterului...

Read more

Managementul schimbarii in organizatie

MANAGEMENTUL SCHIMBĂRII ÎN ORGANIZAŢIE   prof. Ciucă Cristina, Şcoala cu clasele I – VIII Bâsca – Chiojdului, Com. Chiojdu,  Jud. Buzău   Schimbarea la nivel organizaţional presupune realizarea unor modificări profunde esenţiale ale organizaţiei. Exemplu:...

Read more